Locatie: Luit 1, 8265 RW Kampen
06 85 77 59 65

Rijopleidingen

Praktijk

Vanaf 16,5 jaar mag je beginnen met praktijklessen. Dit wordt mogelijk gemaakt door 2toDrive oftewel ‘begeleid rijden’. 2toDrive bestaat al sinds 2011 en is ingevoerd om de verkeersveiligheid te vergroten. Vanaf 17 jaar mag je het praktijkexamen afleggen voor het rijbewijs B. Ben je geslaagd en heb je je rijbewijs? Dan mag je tot je 18e rijden onder een begeleiding van een coach.

Praktijklessen 

Een praktijkles duurt 60 minuten. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om meerdere (praktijk)lessen per week te volgen.

Je kunt van huis of van een andere locatie opgehaald en teruggebracht worden. Het lessen gebeurt altijd in dezelfde lesauto en met dezelfde rij-instructeur. Zo leer je de auto sneller kennen en ben je zelfverzekerder tijdens het examen. Er wordt les gegeven in twee Ford Fiesta’s, een Mercedes en een Volkswagen Polo.

Het is ook mogelijk om te rijden in een automaat. Deze lessen worden gegeven in een Audi A3 en Volkswagen Up!. De Audi A3 is hybride. Hybride auto is een voertuig dat door een combinatie van twee krachtbronnen aangedreven wordt, zoals in bij de Audi A3 door middel van elektrisch rijden gekoppeld met een benzine motor. De auto heeft veelzijdig rijplezier en goede presentaties. De Volkswagen UP! is een kleine, compacte auto en bevat een fijne en soepele automaat. Als u kiest om te lessen in een automaat, kunt u volledig concentreren op het verkeer zonder uw aandacht te moeten besteden aan het schakelen. Wil je graag lessen in een automaat? Vraag dan snel naar de mogelijkheden.

De vorderingen worden bijgehouden op een RIS instructiekaart. Zo word je gestructureerd voorbereid op het praktijkexamen en heb je zelf zicht op het verloop van de opleiding. Om de slagingskans van het praktijkexamen te vergroten is het ook mogelijk om een tussentijdse toets te volgen.

Tussentijdse toets

Voor het praktijkexamen bestaat de mogelijkheid om een tussentijdse toets te nemen. Dit is een nagebootste examen waarbij de examinator van het CBR beoordeelt hoe het met je rijvaardigheid is gesteld. De tussentijdse toets duurt even lang als een echte rijexamen (max. 55 minuten). Er zijn veel voordelen om een tussentijdse toets te nemen, zo kun je alvast wennen aan de examen situatie. Daarnaast wordt bij een positief resultaat vrijstellingen gegeven voor de bijzondere verrichtingen tijdens het eerste praktijkexamen. Dit vergroot de kans om een rijbewijs te halen. Om de tussentijdse toets te mogen afleggen moet je in bezit zijn van het theoriecertificaat.

Praktijkexamen

Tijdens het praktijkexamen beoordeelt een examinator van het CBR of je in staat bent om zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij/ zij beoordeelt je op zeven examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere verrichtingen.

Verder wordt er van je verwacht dat je zo’n 10 minuten van je examen zelfstandig naar een bepaalde bestemming rijdt met behulp van de navigatie. Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag en bespreekt hij/zij de rit en het zelfreflectieformulier dat je voorafgaand het examen ingevuld moet hebben. Met behulp van een zelfreflectiefomulier reflecteer je op je eigen rijgedrag en breng je je sterke en minder sterke punten in kaart.

Als je bent geslaagd, wordt je Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring vangeschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register (CRB). De gemeenten en het CBR kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of je bent geslaagd voor het examen. Bij het gemeentehuis in je woonplaats kun je, tegen overlegging van een pasfoto, legitimatie en het vereiste bedrag, je rijbewijs aanvragen.

Het CBR gaat ook na of je lichamelijke of geestelijke problemen hebt die van invloed kunnen zijn op je rijgedrag. Als er medisch geen belemmeringen zijn, verstrekt het CBR een Verklaring van geschiktheid. Om praktijkexamen te mogen doen moet je eerst in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat.